Recepty
Ricottový koláč s citronem a konopným olejem
Konopný olej je skvělý na doplnění mastných kyselin, poskytuje výživu mozkovým tkáním a podporuje kardiovaskulární soustavy.
Tenhle koláč s konopným olejem si jednoduše zamilujete. Lidé se často bojí s konopným olejem vařit kvůli jeho specifické chuti, ale tady ucítíte jen skvělou kombinaci kyselého citronu, jemné ricotty a vánoční vanilky.
Na koláč potřebujete:
- 130g polohrubé mouky1 lžička prášku do pečiva2 špetky soli
- 2 vajíčka – oddělené žloutky od bílů
- 90g krupicového cukru
- 10g vanilkového cukru
- Kůru ze dvou citronů
- 50ml konopného oleje
- 190g ricotty
- Cca 60ml citronové šťávy
- Tuk na vymazání formy.
Na ozdobu potřebujete:
- Zbytky ricotty
- 1 lžičku vanilkového cukru
- Čerstvé plátky citronu
Postup:
- Smícháme mouku se solí a kypřícím práškem.
- Žloutky s kůrou a cukrem vyšleháme do hladké pěny.
- Bílky se špetkou soli vyšleháme do sněhu.
- Vmícháme mokré ingredience do žloutkové pěny a sypké ingredience do mokrých. Pomalu a jemně.
- Jako poslední krok do vzniklé směsi přidáme vyšlehaný sníh. Vzniklé těsto pečeme dozlatova na 160 stupňů cca 15-20 minut.
- Na vychladlé těsto natřeme zbylou ricottu a ozdobíme vanilkovým cukrem a plátky citronu.
Sušenky s konopným semínkem
Ingredience:
- 1 hrnek hl. mouky
- 1 bal.prášek do pečiva
- 1 bal.rozpuštěné máslo
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 vajíčko
- 1 bal.vanilkový cukr
- 1 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku nasekaných ořechů
- čokoládové čočky
- konopné semínko
- čokoládová poleva
Postup
- Vajíčko s rozpuštěným tukem promícháme a postupně vsypeme všechny sypké suroviny.
- Je z toho hodně husté těsto.
- Z něho mokrou rukou nebo malou lžičkou tvoříme kuličky o průměru 2,5 cm, které dáme na plech s pečícím papírem a trošku rozmáčkneme na placku.
- Pečeme na 180 stupňů do růžova, asi 15 min.
- Na závěr polijeme hořkou čokoládou a posypeme konopným semínkem